Europe, the beaten wife...

Door Kykez op dinsdag 26 januari 2010 22:11 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 5.157

Heeft er iemand wel eens van het "beaten wife syndrome" gehoord? Zoniet klik hier.

Dat Europa lijdt aan dit syndroom werd afgelopen week pijnlijk duidelijk, de HTC HD2 wordt na een paar maanden in Europa op de markt te zijn losgelaten, ook geïntroduceerd in de VS. Maar dan wel met een flinke upgrade, niet alleen is het RAM en ROM geheugen van de telefoon dubbel zo groot, krijgen de Amerikanen een 16GB geheugenkaart mee i.p.v. 2GB, het is bijna zeker dat alleen de Amerikaanse variant van de HD2 een upgrade naar Windows Mobile 7 krijgt van HTC.

De ophef hierover viel me alleszins mee, zo ook het management van HTC International, geen ophef van klanten, geen ontevredenheid van Europese consumenten te bespeuren die amper 2 maanden geleden een op papier slechtere telefoon kochten, voor een pak meer geld. Ja dat lees je goed, de HD2 US edition krijgt een fors lager prijskaartje kan ik je alvast meegeven.

Zo ook met de i8910 HD, de Amerikaanse markt krijgt per 2010 de beschikking over een telefoon die wij in Europa en masse hebben mogen BETA testen, de Amerikaanse versie krijgt de naam i8910 Gold met 16GB massaopslag, dubbel RAM en standaard uitgerust met Symbian^2, waar de Europese variant welgeteld 8Gb heeft, Symbian S60v5 zonder enige relevante update sinds release... En wederom geen ophef.

Dan hebben we nog de Playstation 3, de Nintendo Wii, de Apple iPhone 2g, de Microsoft Zune, de Microsoft Surface PC etcetera etcetera.

Het lijkt net alsof de fabrikanten Europa als BETA testmarkt gebruikt om nieuwe producten en ideeën te testen alvorens deze op de niet zo vergevingsgezinde markt in de VS te plaatsen. En een boel fabrikanten lijken Europa per ongeluk te vergeten, Japanse technologie fabrikanten willen eerst de eigen en Amerikaanse markten bedienen, alvorens de oversteek naar Europa te maken.

Je zou kunnen zeggen dat dit ligt aan de diversiteit van de Europese markt maar dat vind ik onzin, ten eerste heeft elk relatief groot bedrijf een lokaal kantoor met juridische afdelingen etc., ten tweede wordt elk product in de VS aangeboden met een Engelstalig, Spaanstalig en Franstalige handleiding, soms nog een boel meer! Dit omdat de VS veel Spaanstalige inwoners kent en Canada Frans als tweede officiële taal heeft. Om hier enkele talen aan toe te voegen, Italiaans, Nederlands en Duits, lijkt mij de moeite niet imho.

Wat is er aan de hand met de markt in Europa en waarom behandelen fabrikanten de Europese markt als zijnde tweederangs? En waarom pikken we dat?

Volgende: Sneak preview mobiele producten! 02-'10 Sneak preview mobiele producten!
Volgende: (Telecom rant) STPR Q1 2010 01-'10 (Telecom rant) STPR Q1 2010

Reacties


Door Tweakers user Faust, dinsdag 26 januari 2010 22:30

omdat het om tweederangs toestellen gaat?

op de iphone en ps3 na dan.
iphone: hier (in nl althans) was geen edge netwerk, daarnaast was de iphone toch elke dag wel uitverkocht dus eerst de eigen markt voorzien
ps3: heb geen verklaring voor de delay van 3 maanden.

De zune:
zou hier niet verkopen

al die htc toestellen zijn na 5 maanden toch al vergeten.
overigens was de hero hier een stuk eerder :)

Door Tim, dinsdag 26 januari 2010 22:37

En toch ben ik het niet met je eens. Het is natuurlijk jammer dat Amerikanen de beschikking krijgen over betere hardware en wij niet, maar houd de zaken wel in perspectief.

Betere hardware kost meer geld, zou dus gezorgd hebben voor een nóg hogere prijs in Europa. (Wees trouwens voorzichtig dat je niet de Amerikaanse prijs-met-abo vergelijkt met de unlocked-prijs in Europa.) Ook hebben wij hem tenminste eerder kunnen kopen - dat is ook lang niet altijd zo, namelijk, Europa wil nog wel eens achterlopen met producten.

Verder hebben de mensen die het apparaat gekocht hebben het blijkbaar de prijs waard gevonden, daar doen producten die uitgebracht worden in de VS geen afbreuk aan. Bovendien kunnen ze moeilijk naderhand de hardware nog verbeteren, je kunt immers niet serieus een product recall verwachten alleen om de hardware te upgraden.

Het enige wat natuurlijk wel fijn zou zijn, is als HTC WinMo7 beschikbaar maakt voor de Europese versie. Ik heb echter geen idee of dat technisch haalbaar is.

Om nog even af te sluiten met een nog minder meelevende opmerking (sorry, ik kan het niet laten)... Misschien de volgende keer maar gewoon een Android-toestel? Toegegeven, er zijn niet vaak updates, maar Android lijkt tenminste een platform te zijn waarbij het apparaat en het OS wat meer los van elkaar staan, d. w. z. de apparaten zijn beter te upgraden naar een nieuwe versie. Ik heb begrepen dat HTC momenteel hard aan het werk is om Android 2.1 (Eclair) goed te laten werken op de Europese Hero, en de nieuwe firmware zou binnen een maandje uit moeten komen. Wat dacht je van een Hero of een Motorola Milestone (Droid)?

Ik denk dus niet zozeer dat Europa door Aziatische bedrijven als tweederangsmarkt wordt behandeld. Hooguit dat de VS wat voordelen heeft door de eenheid van taal en misschien een lagere belastingdruk (bijv. VAT/BTW). Wel hebben we een nadeel als het gaat om Amerikaanse bedrijven, maar ik twijfel er niet aan dat Amerikanen bij Europese bedrijven soms ook nadelen en hinder ondervinden. Misschien dat we meer geluk hebben als er nog wat goede, grote Europese hardware- en softwarebedrijven opstaan.

Verder veel succes met toekomstige aankopen gewenst en ik duim voor je voor een upgrade naar WinMo7.

Door Tweakers user Hazurr, dinsdag 26 januari 2010 22:40

Amerika is nu eenmaal een groter en armer land dan ons, daarom zijn ze goedkoper voor hun.

Als een chinees meer zou moeten betalen voor een gsm dan ons zouden ze daar een vermogen kosten.

Door Tweakers user Kykez, dinsdag 26 januari 2010 22:50

@Faust

Telfort had een Edge netwerk destijds en ik beschouw de genoemde hardware niet als tweederangs.

@Tim

Ik heb mogen spelen met de HD2 en genoeg nieuwe Android en WIMO toestellen, geen van allen heeft me ook maar enigszins doen verleiden tot aankoop, ik gebruik op moment van schrijven een Nokia E72, Samsung i8910 Gold en een iPhone 3GS als zakelijke en privé telefoons.

@Hazurr

Ik koester geen wrok of jaloezie tegen onze overzeese vrienden, ze verdienen overigens nog altijd meer dan wij hier, dus je argument gaat niet op.

Door Tweakers user jona, dinsdag 26 januari 2010 23:12

Tja, ik denk dat het nooit goed is op deze manier. Normaal zitten we te klagen dat wij worden achtergesteld en alles pas als laatste hier komt. Hebben we nu eens als eerste iets, zijn we BETA testers en klagen we dat de Amerikanen betere specs krijgen. Het is het een of het ander lijkt me.

Door Tweakers user Kykez, dinsdag 26 januari 2010 23:18

@ jona

Maar waarom kan het niet zo zijn dat wel net als Japan en de VS de producten kunnen kopen/gebruiken op dezelfde data als zij dat kunnen.

Microsoft en Apple hebben wel vaker wereldwijde lanceringen gehad, xbox 360, OSX Snowkitty en Windows 7 bijvoorbeeld?

Door Tweakers user wartos, dinsdag 26 januari 2010 23:51

Omgekeerd gebeurd ook: Motorola Droid en de Google Nexus One zijn 2 voorbeelden.
Je maakt je druk om niks.

Door Tweakers user jcvjcvjcvjcv, woensdag 27 januari 2010 07:33

Omdat we hier alles tweederangs hebben.

Kijk maar naar de overheid: wat een totalitair gedoe, zeker op Europees niveau.

En omdat veel assertieve mensen Europa in de loop der eeuwen hebben verlaten om naar de VS te gaan.

Door Tweakers user chime, woensdag 27 januari 2010 08:17

Japan en Amerika zijn 2 heel interessante markten voor hardware fabrikanten.

Reden: vrij groot, verhoudingsgewijs veel mensen die de spullen kopen, telkens maar 1 cultuur.

Europa is een markt waar er minder en realistischer geconsumeerd wordt, zotte aankopen komen hier minder vaak voor als in Amerika + we zijn niet zo gadgetgericht als de japanners.

Veel landen = veel regels de gevolgd moeten worden.
Veel culturen = reclame zal anders moeten zijn, beperkts succes van bepaalde producten.

Kortom het is voor een fabrikant moeilijker en minder winstgevend om bepaalde producten in Europa te releasen.

PS.
Prijs Europa vergelijken met een prijs uit USA is absoluut niet correct.
Dit omdat in Amerika de prijs nagenoeg altijd zonder BTW wordt vermeld (dit omdat BTW per staat geregeld wordt)
Feit is wel: mensen die in USA producten kopen van webshops uit andere staten die betalen geen BTW, omdat die dat zelf dienen aan te geven bij hun belastingaangifte, nagenoeg niemand doet dat natuurlijk.

Door Tweakers user servies, woensdag 27 januari 2010 09:57

@Chime:
Prijs Europa vergelijken met een prijs uit USA is absoluut niet correct.
Dit omdat in Amerika de prijs nagenoeg altijd zonder BTW wordt vermeld (dit omdat BTW per staat geregeld wordt)
Dat klopt, echter ik zit bijvoorbeeld naar software te kijken om aan te schaffen: DxO (een pakket om fotos mee te bewerken).
De algemene Europese prijs: €149, de US prijs: $169, de GB prijs 99 pond... de laatste 2 omgerekend komt neer op: +/- €110 en €105.
De producent zit voor zover ik het weet in Frankrijk
En de software is gewoon een download met een key die je koopt...
Verklaar dit nu eens???

Om het nog wat te benadrukken: zeker ten opzichte van de britten voel ik mij genaaid, wat is die EU dan nog waard?, Nu is het voor mij niet zo'n probleem om een Brits of Amerikaans adres op te geven, maar toch...

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 januari 2010 13:24]


Door Tweakers user Vorlon, woensdag 27 januari 2010 11:26

@Chime:

Voor zover ik weet hoeft een winkel geen sales-tax te rekenen aan een klant woonachtig in een staat waar de winkel geen vestiging heeft. Daarbij komt dat er staten zijn waar er helemaal geen sales-tax is en ook zijn er staten waar geen income-tax is.

@servies:

Prijzen worden heel vaak vastgesteld aan de hand van de koopkracht van doelgroep in een bepaald land en vergeleken met prijzen van concurrenten. Sinds de opkomst van internet is dat misschien wel achterhaald omdat je nu veel makkelijker kunt zien wat er in een ander land gerekend wordt. En als je als klant probeert hieromheen te werken heb je soms opeens geen garantie meer omdat je volgens de fabrikant aan grijsimport hebt gedaan.

Dit zijn eigenlijk dingen die bij uitstek in Europees verband geregeld horen te worden, maar blijkbaar is het nog een lappendeken van allerlei regeltjes per land apart.

@Kykez:

Jij zegt wel heel makkelijk "Om hier enkele talen aan toe te voegen, Italiaans, Nederlands en Duits, lijkt mij de moeite niet imho." maar dat is het helaas niet. Software support is het probleem niet, maar daarmee ben je er niet. Je moet je apparaat in elk land laten testen door de providers en meestal ook nog door een overheidsinstantie.

In de VS ben je met de FCC en een paar landelijke operators klaar. Dat zou hier in Europa ook best kunnen, maar zoiets is politiek gevoelig helaas.

Overgens is het tegenwoordig zo dat hardware en software tegelijkertijd word ontwikkeld en het gewoon wordt ingecalculeerd dat apparaten van nieuwe firmware kunnen worden voorzien. Dat kon eerder niet, dus moest de firmware echt af zijn voordat er geleverd ging worden. Nu gebruikt men de eerste gebruikers als semi-beta tester. Dat is bij alle electronica zo helaas.

Door Tweakers user In Search of Sunrise, woensdag 27 januari 2010 11:52

Ik koester geen wrok of jaloezie tegen onze overzeese vrienden, ze verdienen overigens nog altijd meer dan wij hier, dus je argument gaat niet op.
Lang niet iedereen verdient meer in de VS. Dat is maar slechts een handjevol over de gehele bevolking. Verkijk je daar niet op. De VS is gewoon armer dan Nederland. De zogenaamde american dream is een wassen neus; dat is niks meer dan mooie praatjes.
Het argument dat ze groter en armer zijn en het daarom goedkoper krijgen kun je aan twijfelen ja. Niet omdat beide punten niet waar zijn, het is gewoon een feit dat de VS groter en armer is, maar omdat dit niet perse hoeft. Ik denk eerder dat het wel eens met het belastingstelsel te maken heeft dat het goedkoper is. Hier in Nederland wordt standaard 19% btw berekend over alle luxe goederen, in de VS verschilt dit per staat. Sommige staten hanteren een btw van 6%.

Door Tweakers user Kykez, woensdag 27 januari 2010 12:28

De mediaan ofwel het salaris wat het meest voorkomt ofwel modaal ligt in de VS ongeveer 10000 dollar op jaarbasis hoger, ik heb me in de data moeten verdiepen, dus ik mag hopen dat ik weet waar ik over praat. Het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking is iets lager, maar nog steeds hoger.

Nogmaals, het probleem ligt niet bij de taalverschillen, elk zelfrespecterend bedrijf heeft kantoor in Duitsland, Frankrijk en de Benelux, allen hebben een juridische afdeling etc. Die mensen zitten daar toch ook niet voor jan met de korte achternaam?

Hoe verklaar je anders dat kleine ondernemingen uit China en Turkije dit wel kunnen zonder problemen? Ook de afzetmarkt is een nonargument, de markt is hier groot genoeg en geld is er ook, als dat een punt zou zijn, worden de producten hier toch nooit gepositioneerd?

Ik ben zeer recent op bezoek geweest bij Asus in Nieuwegein, heb daar mogen vernemen dat Asus dit ook niet snapt, Asus heeft naar eigen zeggen deze problemen niet. Wereldwijd een product lanceren is veelal geen probleem tenzij er issues zijn met patenten of geschillen met lokale overheden.

Door Tweakers user servies, woensdag 27 januari 2010 13:26

@Kykez:
Vergeet niet dat we hier in Nederland de pensioenpremies en al dat soort dingen al van het inkomen hebben afgetrokken voordat dat soort berekeningen tot stand komen en dat gebeurt in de VS niet...

Door Tweakers user Kykez, woensdag 27 januari 2010 14:35

@ servies

Pensioenregelingen en verzekeringen zijn vaak onderdeel van de "benefits" bij een werkgever en maken geen onderdeel uit van het bruto salaris.

Dat er een heleboel (ongeveer 40 miljoen van de 310 miljoen inwonders) geen zorgverzekering hebben of kunnen betalen, klopt helemaal. Maar als je eens wist wat de cijfers voor Europa op dit vlak zijn, wordt het verhaal in context gezet.

In Nederland zijn er ongeveer 280.000 wanbetalers van de verplichte zorgpremie, dit is natuurlijk lang niet zoveel als aan de overkant, maar hier is die verzekering verplicht, daar niet. Gemiddeld gezien over geheel Europa is mij onbekend, maar het zal me zeker niet verbazen als dat percentage ongeveer gelijk ligt.

Door Tweakers user bn326160, woensdag 27 januari 2010 18:00

Wat? Symbian^2?
Ik ben van plan mijn N85 te vervangen door een N97 mini. Wat is Symbian ^2?? :o

Door Tweakers user Kykez, woensdag 27 januari 2010 19:09

Dat is de opvolger van Symbian S60V5, wees gerust, alle functionaliteit van het besturingssysteem is al aanwezig op de N97 mini, denk aan kinetisch scrollen en vingervriendelijk UI etc. Niets spannends.

Reageren is niet meer mogelijk